אבן פינה: מה קורה כשמנהל מחיפה וגנרל גרמני נפגשים?
מה קורה כשמנהל בית ספר מחיפה נפגש עם גנרל פרוסי ששירת את היטלר, ואז הפך לרב המרגלים של מערב גרמניה במלחמה הקרה? ההתכתבות בין דוד אבן פינה לגנרל ריינהרד גהלן, שנחשפת כאן לראשונה בשפה העברית, מסתתרת לה באחד מהתיקים בארכיון העירוני של חיפה. כשפולנים ומזרחים קוראים ליהודים גרמנים, "ייקים", למה למעשה הם מתכוונים? מדוע ישראל היא פרוסיה של המזרח התיכון, וכיצד מגיב גנרל גרמני כשמספרים לו על משה רבנו והמכבים? ינשוף פוליטי מדיני על שני חברים ותיקים שניסו לגשר על התהום בין יהודים וגרמנים, אך בינם עמד עדיין צל שחור שמיאן להתפוגג.

בשנת 1970, מושך החוטים המסתורי המסתורי שחי בוילה, אי שם בכפר שליו על גדת האגם שטרנברג בבוואריה, הפך להיות הרבה פחות עוצמתי וקצת פחות מסתורי; והוא מאד לא אהב את זה.
רק שנתיים קודם לכן, היה ריינהארד גהלן, לפחות להלכה, אחד מהאנשים העוצמתיים ביותר במערב גרמניה: ראש שירות המודיעין הפדרלי, BND, הממונה על מדיניות החוץ והמבצעים החשאיים של ארצו במלחמה הקרה. אדם נמוך קומה, קירח וממושקף, עם עיניים אפורות קרות כפלדה, אחד מהטיפוסים שתמיד נוחתים על רגליהם לאחר כל נפילה. במלחמת העולם השנייה היה אחראי על חטיבת מחקר שעסקה בניתוח מודיעין בחזית המזרחית, ולאחריה מיהר לסגור דיל עם האמריקאים: הוא נתן להם את ארכיון הביון היקר שלו על הצבא האדום, תמורה להגנה ולהמשך הקריירה שלו תחת כנפיה של וושינגטון. בין היתר, האמריקאים אסירי התודה קנו לו במתנה את הוילה שליד אגם שטרנברג.

"ארגון גהלן" התחיל כחבורה של שכירי חרב גרמנים שעבדו עם ה-CIA, והפך את עצמו, בעקבות תככים פוליטיים נמרצים ונכלוליים של מייסדו, לשירות ביון החוץ היחיד של מערב גרמניה. לגהלן, שנודע בעולם הביון בשם המסתורי "ד"ר שניידר" (או פשוט "הדוקטור") היו הצלחות מודיעיניות משמעותיות, בעיקר בשנים הראשונות לפעולתו. אולם מאז 1961, סדרה של שערוריות ריגול, חפרפרות סובייטיות, שחיתויות ומהלכים פוליטיים פזיזים הפכו אותו, בהדרגה, לדמות שולית ומנודה בצמרת המערב גרמנית. בכל זאת, אף קנצלר לא הצליח להיפטר ממנו, והוא בסופו של דבר "הופרש" לפנסיה רק בשנת 1968. מאז אותה שנה, הסתגר בוילה שלו, וכשלא יצא לשחייה באגם, השקיע את רוב זמנו בכתיבת זכרונותיו, וכן מאמרים וספרים פוליטיים זועמים שהוקיעו את הממשלה ה"שמאלנית" של מערב גרמניה על התקרבותה הפושעת למזרח גרמניה הקומוניסטית ולברית המועצות.
בתוקף מעמדו החדש כפובליציסט, קיבל איש הצללים לשעבר לא מעט מכתבים ומבקרים, ביניהם אנשי ביון ופוליטיקאים אמריקאים, וכן מעצבי דעת קהל מרחבי אירופה, בעיקר מהימין השמרני. אולם מכתב אחד, שקיבל יום אחד בשנת 1970, הצליח בוודאי להפתיע אותו. "הכותב הוא בן שבעים, ולמד איתך בבית הספר בברסלאו", התחיל המכתב, שנחתם בידי אחד דוד אבן פינה, לשעבר תיאודור אקשטיין, מנהל בית ספר ישראלי מחיפה. המחנך הנ"ל, דמות ידועה בסצינה החיפאית של אותה התקופה, היה אכן חברו של גהלן מימי בית הספר הרחוקים. שדרן הטלוויזיה חיים יבין, שהשלים בגרויות בגימנסיה הפרטית של אבן פינה, תיאר אותו לימים כ"יקה רזה, גבוה, מזוקן, יהודי דתי לבוש שחורים." תלמידים אחרים זכרו אותו כמנהל מעורר יראה, שהקפיד על כל תו ותו בתלבושת האחידה של תלמידיו המיוזעים. ב-1970, פרש גם אבן-פינה כבר לפנסיה, וחיפש עיסוקים לעצמו. כאיש אצ"ל לשעבר ומאמין אדוק בארץ ישראל השלמה, הגביר את פעילותו בתנועת החירות של בגין, אך בהדרגה, נשא את עיניו לגרמניה – מולדתו השנייה, הרחוקה, אותה השאיר מאחור לפני שנים רבות כל כך. מכאן, נפתחה התכתבות מרתקת בין המנהל הדתי מחיפה לגנרל הגרמני הפורש מאגם שטרנברג, התכתבות שמהווה ראי מסויט, קומי לעיתים אך גם נוגע ללב ליחסים המורכבים בין יהודים וגרמנים במאה העשרים.

המכתב הראשון של אבן פינה לגהלן היה מהוסס. הוא ידע היטב שבן כיתתו לשעבר היה מבכירי הגנרלים של היטלר, לפני שהפך למשרת של גרמניה החדשה והדמוקרטית, ושמנהיג תנועתו האהוב, מנחם בגין, התנגד לכל קשר שהוא עם גרמניה, ובוודאי עם גנרלים גרמנים. גם במכתבו לגהלן הדגיש ש"תהום נפערה בין העמים שלנו", סיפר על קרוביו שנספו באושוויץ, ותהה כיצד גנרלים גרמנים עמדו מנגד בעוד יהודים נשרפו בכבשנים. עם זאת, נראה שהשואה לא תפסה את המקום המרכזי אפילו במכתב הראשון. תחת זאת, תיאר אבן פינה לגהלן בפרטי פרטים את ברסלאו הישנה, את הדרך שהלכו ביחד מבית הספר הביתה, את המורים, החוויות המשותפות והמשפחות של שניהם. באופן שהפתיע את אבן פינה, הגנרל הגרמני הגיב בפירוט ובחום. הוא התייחס לאבן פינה כחבר ותיק, ביקש ממנו לפנות אליו בפניית הקרבה du, התעניין במשפחתו והחליף איתו זכרונות בשמחה רבה. השיחה ביניהם נמשכה, בהפסקות, כמעט שמונה שנים, ולפעמים השתתפה בה גם אשתו של אבן פינה, סופי. השניים גם נתנו ספרים במתנה אחד לשני (במקרה של גהלן, בעיקר ספרים פרי עטו או חיבורים על היסטוריה פרוסית, במקרה של אבן פינה – ספרים על מלחמות ישראל וההיסטוריה של העם היהודי).

לא מזמן, הלכתי לארכיון העירוני בחיפה כדי לקרוא את ההתכתבות הזאת, כחלק מהליטוש הסופי של ספרי על שכירי חרב נאצים במלחמה הקרה (Fugitives: A History of Nazi Mercenaries during the Cold War). נראה שמה שאבן פינה ניסה לעשות יותר מהכל, זה "לתקן את הטעות", ליישר את העקוב, להסדיר את הסטייה האיומה של ההיסטוריה מ-1933 ואילך. לצד היותו פטריוט ישראלי, הוא רצה להוכיח לגהלן שהוא עדיין גרמני, ולא סתם גרמני – אלא פרוסי מיליטנטי. עם זאת, מכיוון שהוא לא היה מתבולל אלא יהודי דתי וישראלי ימני, הוא לא רצה לחזור לכור מחצבתו הישן כאדם יחיד, אלא לשלב את הקולקטיב היהודי במורשת הצבאית הגרמנית והפרוסית. מכתביו הארוכים לגהלן מלאים בתיאורים הירואיים של מלחמות ישראל (לרבות שבחים ל"גנרל הגאוני אריאל שרון"), והשתפכויות על המכבים ועל משה רבינו. באחת ההזדמנויות, כתב שהחיילים הישראלים הגנו על מולדתם והקריבו את נפשם "כמו הנוער הגרמני בקרב ייפר במלחמת העולם הראשונה". המשובחים מבין הישראלים, הדגיש בפני גהלן, הם כמובן היהודים הגרמנים. באחד מהקטעים המשעשעים יותר בחליפת המכתבים, הדגיש אבן פינה כי כאשר פולנים או מזרחים משתמשים בביטוי "ייקה", הם מתכוונים לקורקטיות, חריצות וכיוצא בזה, תכונות המאפיינות את הרוח הפרוסית.
גהלן הגיב למכתבים באמביוולנטיות מסויימת. מצד אחד, הוא הסכים לחלוטין עם אבן פינה שיהודים שייכים למסורת הפרוסית, ושאת הסטייה של שנות המלחמה חובה לתקן, לפחות מבחינה זו. כך, למשל, הוא קבע כי ההיסטוריון שתיאר בצורה הטובה ביותר את מהותה של פרוסיה הוא החוקר היהודי הנס-יואכים שפס, ואף שלח לאבן פינה את ספריו. בהמשך, אמר בהתלהבות כי החיילים הישראלים שפגש שכנעו אותו כי מדינת היהודים היא "פרוסיה של המזרח התיכון". כאן יש לציין שגהלן מעולם לא היה אנטישמי, ולמרות שתמרן בין מדינות ערב לישראל במהלך כהונתו כראש שירות הביון המערב גרמני, תמיד העדיף את ישראל על הערבים. הוא סייע להבריח עולים מעבר למסך הברזל, נתן למוסד לפעול בחופשיות יחסית בגרמניה, ואף הקריב את רשת הריגול שלו במצרים בכדי לסייע לוולפגנג לוץ, "מרגל השמפניה", לוחם ישראלי שנתפס בקהיר.
עם זאת, גהלן היה קר לחלוטין להשתפכויות הנלהבות של אבן פינה בנושאים יהודיים. במכתביו התעלם לחלוטין ממעשי הגבורה של משה והמכבים, נמנע להתייחס לנקודות שאבן פינה העלה בנוגע לדת היהודית, ובמיוחד – לא הזכיר את השואה ולא התנצל עליה, למרות שבחלק מהמכתבים נראה שבן שיחו ממש מתחנן בפניו לעשות זאת. רק בהזדמנות אחת כתב שהוא מהסס לשלוח לאבן פינה את הביוגרפיה שלו [של גהלן] מפני שהספר מתחיל בתקופה הנאצית, "התקופה האפלה ביותר בחיי ובחייה של גרמניה." אבן פינה, כמובן, ביקש את הביוגרפיה וקרא אותה בהתלהבות.
אולם היו מספר נושאים ששני חברי בית הספר הותיקים הסכימו עליהם לחלוטין, והחליפו עליהם דעות בשקיקה רבה. ראשית כל, שניהם היו יכולים לדבר עד בלי סוף על נוסטלגיה מברסלאו. שנית, שניהם תיעבו את הקומוניזם. גהלן, מרוצה מעצמו ואולי קצת נבוך מהמחמאות ששפך אבן פינה על פועלו (של גהלן) במלחמה הקרה, כתב ש"בסך הכל ניסה לשרת את האנושות" במקום שבו הגורל הציב אותו. שלישית, גהלן התעניין מאד בהיסטוריה הצבאית של מדינת היהודים, בגיאו-פוליטיקה שלה, ובתפקידה במלחמה הקרה ובמזרח התיכון. הוא הסכים עם אבן פינה שהפתעת מלחמת יום הכיפורים אינה אשמתו של המודיעין הישראלי (בכל זאת, גם סטלין ורוזוולט הופתעו בברברוסה ובפרל הרבור), ושהצבא הישראלי ראוי להערצה על האופן שבו התאושש והביס את מצרים שוק על ירך. במיוחד, הוא ואבן פינה הסכימו שישראל היא חוד החנית של המערב, שחקן החלוץ הקדמי שלו מול המזרח הערבי והקומוניסטי. "גבולותיה של מדינת היהודים", כתב אבן פינה בפרפרזה על הרצל, "היא גבול השטח של התרבות האירופית." גהלן פירט במכתביו על האופן שבו לדעתו ישראל משתלבת כשחקן מרכזי וחשוב בגוש המערבי. אבן פינה כל כך התלהב מ"הערכת המומחה" של הגנרל הגרמני, עד שהפליג בדברים ואמר שצה"ל הבלתי מנוצח יוכל להביס שוק על ירך אפילו את הצבא האדום, גם אם ישראל תעמוד לבדה מול כל עוצמתה של ברית המועצות. עם זאת יש לציין, כי גהלן מעולם לא היה שותף לשנאתו הבוערת של אבן פינה לערבים, אותם ראה כברברים צמאי דם. בכל זאת, כראש שירות חשאי, גהלן השקיע גם בקשירת קשרים עם מדינות ערב, וממש לא התחשק לו להתנצל על כך. עם זאת, ברור שבבחירה בין הצדדים, היתה אהדתו נתונה בעיקר לצד היהודי והישראלי.
עם הזמן, תשובותיו של גהלן לאבן פינה הולכות והופכות לקצרות יותר. לא בהכרח מפני שגהלן מאס בהתכתבות (לפעמים הוא שולח מכתבים ארוכים יותר, ותמיד כותב בשפה חמה וידידותית מאד), אלא מפני שבריאותו של הגנרל הלכה והידרדרה ממחצית שנות השבעים ואילך. חלומותיו של אבן פינה, לחזור ולהיות גרמני לאומי כמו פעם, בלי לוותר על זהותו היהודית והישראלית, מזכירה דוגמאות רבות אחרות שדוד ויצטום הביא בספרו המעולה על יחסי ישראל-גרמניה. הוא שייך לאותם הייקים שכעסו על מולדתם הקודמת, אבל התגעגעו אליה, האמינו בסופו של דבר בעליונותה (שהיתה גם עליונותם שלהם), רצו לחזור ולהשתלב בה, לתקן את אותה טעות ארורה מ-1933 – אבל אף פעם לא הצליחו לעשות זאת לחלוטין. מבחינת אבן פינה נראה שההתכתבות היתה מעין פנטזיה פרטית שהתחילה והסתיימה בין ארבע קירותיו של חדר העבודה. לא מצאתי עדויות על כך שניסה, למשל, לפעול בפומבי בכדי לשפר את יחסי ישראל גרמניה, לאתגר את עמדותיו של בגין בתוך תנועת החירות, לנסוע לאגם שטרנברג ולפגוש את ידידו הותיק או אפילו להזמין אותו להתארח בחיפה. גם לגהלן לא היה את העוז להתמודד באמת עם מה שקרה בין 1933 ל-1945, וכך לנסות לגשר על הפער. בדיעבד, נראה שההתכתבות הזאת דומה לשני אנשים שנמצאים משני צידיה של זכוכית, מושיטים ידיים ומנסים לגעת זה באצבעותיו של זה, אך אף פעם לא מצליחים לסגור את הפער לחלוטין. ביניהם – שותק, מאיים ומסרב להתפוגג – עמד עדיין צילו השחור של אדולף היטלר.
פורסמה ב-אוקטובר 2, 2021, ב-ינשוף היסטורי, ינשוף פוליטי-מדיני ותויגה ב-דוד אבן פינה, היסטוריה של המודיעין, יחסי יהודים גרמנים, ריגול, ריינהארד גהלן. סמן בסימניה את קישור ישיר. 17 תגובות.
כתבת יפה, מחכה לספר
מעניין מאד, תודה!
תוכל להרחיב קצת על הההפתעה של סטלין ורוזוולט ממלחמת יום כיפור? האם זה באמת מקל על הטעות של המודיעין הישראלי?
שניהם לא היו בחיים בזמן מלחמת יום כיפור. הכוונה להפתעה של רוזוולט בפרל הרבור ושל סטלין בברברוסה
ממה שאני הבנתי, זו לא אשמת המודיעין כי המודיעין היה, הבעיה היתה מנהיגותית
איזה סיפור! מציאות הנראית כסיפור בדיוני. לא סתם history ו- story הן מילים בעלות אותו שורש. אוהבת את כשרון התמאור שלך
ממש הרגשתי את הסיפור מתפתח כשקראתי את ההתכתבות. Danny Orbach, PhD Associate professor in general history and East Asian studies, the Hebrew University of Jerusalem 972-527244538 dannyorbach@gmail.com
איזה סיפור! מציאות הנראית כסיפור בדיוני. לא סתם history ו- story הן מילים בעלות אותו שורש. אוהבת את כשרון התיאור שלך
כן, אבל: המילה היוונית „היסטוריה״ עברה ללטינית וממנה לצרפתית. משם גם לאנגלית. אבל באנגלית גם נוצרה ממנה גרסה שונה, story, שמשמעותה „סיפור״
יש משהו בהשוואה בין צה״ל והצבא הפרוסי והגרמני, לא? פרוסיה ואח״כ גרמניה פיתחה את טקטיקת הבליצקריג כיוון שהיא היתה ממוקמת בין צרפת ורוסיה העוינות ולא יכלה להתמודד עם מלחמה ממושכת בשתי חזיתות. ישראל בדומה היתה מוקפת באויבים בשלוש חזיתות והשתמשה באותה טקטיקה בששת הימים כדי להימנע ממלחמה ממושכת גם עם מצרים וגם עם סוריה.
גם הצבא היפני – בדיוק מאותה הסיבה
לא להאמין שייקים ומזרחים שייכים כביכול לאותו עם
כמורה להיסטוריה לשעבר גם חידשת לי וגם ריתקת אותי במאמרך זה. אני הייתי תלמיד של דוד אבן פינה ושל אשתו סופי בגימנסיה שהייתה קרוייה על שמו ברח' בר-כוכבא בחיפה. אשתו הייתה המורה שלי לאנגלית. אני זוכר אותם לטובה ובאהבה רבה. בעוד חודשיים יתקיים מיפגש של בני כיתתי ובטח נעלה את זכרם.
מרתק! תוכל לכתוב לי קצת רשמים איך הוא היה כמורה ואדם?
אני זוכר אותו כאיש רם קומה, דתי, חבש כובע שחור עגול שאין רואים כיום כמותו. היה לו גם שפם נורדאי טיפוסי. המראה שלו הזכיר לי אישים שראינו בצילומים ישנים של קונגרסים ציוניים. הוא גרר רגל שכנראה, כך סברתי אז, נפגעה בקרסול משירותו באצ"ל. ייתכן ובכלל מסיבה אחרת.
אנו התלמידים קצת יראנו מפניו כי היה לו טון דיבור מעין-צבאי, בעגה ייקית מובהקת. אבל היו גם רגעים שהבחנתי ברוך מחוייך עולה על פניו וזה סיקרן אותי כילד. אישית גם יראתי וגם הערצתי אותו. מקרה אחד מוזר קרה לי איתו כשרצתי אל חדר המורים כדי להביא יומן ובדיוק נפתחה הדלת והוא הופיע מולי. התנגשתי בו בעוצמה כל כך חזקה שהוא נפל מלוא קומתו על גבו לרצפה. הייתי מבוהל נורא. הוא הושיט לי יד (מחזה מכמיר, הוא נראה מסכן) ואני עזרתי לו לקום. "התנגשנו", הוא אמר לי, ולא כעס עלי, להפתעתי.
הוא מאוד מאוד הקפיד על נושא תלבושת בית הספר ואני זוכר שהמכנסיים והחצאיות היו בצבע כחול כהה ואילו החולצות – בתכלת, כשסמל "אבן-פינה" בצורת משולש ענוד על החזה.
אשתו לימדה אותי אנגלית בקומת קרקע בבית ששכן ליד בית מגוריהם ברח' נורדאו, בחיפה, וכדי ללמוד שם היינו צריכים לצאת את ביה"ס גימנסיה אבן-פינה, ולהגיע רגלית לרח' נורדאו. אני זוכר שהיא סיפרה לנו שימי המנדט הבריטי היא לימדה בכיתה הזאת ילדים יוצאי אתיופיה ושהיא למדה מהם אמהרית. לאור מה שאנו יודעים היום על עולי אתיופיה זה נראה כמשהו נדיר, שכבר אז היו בארץ יהודים מאתיופיה. אני זוכר סיפור אחד שלה שנשאר חקוק אצלי: בחדר הקטן הזה ישבו ילדים שביום היו תלמידים ובלילה היו מחלקים כרוזים מטעם המחתרות. חיילים בריטיים הופיעו יום אחד בחצר מול חדר הלימוד. היא, המורה סופי אבן-פינה, יצאה אליהם. החיילים התעניינו בשניים מהתלמידים שישבו בכיתה. היא ידעה מה יקרה וניסתה למנוע ככל שיכלה אבל הם הוצאו, נלקחו ע"י החיילים ויותר הם לא נראו בכיתה. זה מאוד השפיע עלי כילד מה שהיא סיפרה. בהיותי חייל החלטתי לעשות ביקור במקום, בכיתת הקרקע, ואח"כ, כמחווה, לבקר את הזוג אבן-פינה בביתם כשאני עם מדי צבא. זו הייתה בעצם הפעם האחרונה שראיתי אותם.
1. השלט שנראה בצילום הוצב לא על הבנין שבו היה בית הספר אלא על בית סמוך לבנין בית הספר, בנין אחד שמאלה. בית הספר היה בבנין אחד ימינה אם הצופה עומד מול הבנין (מזרחה).
2. אשמח אם הענין יתוקן ע"י מי שהציב את השלט (אשר איני יודע מי הוא).
בתודה מראש – עודד פלדמן – בוגר הגימנסיה בשנת 1963.
תודה, עודד! לא ידעתי את זה. אין לי קשרים בעיריית חיפה אבל כדאי לומר להם. כבוגר הגמנסיה, יש לך זכרונות מדוד אבן פינה?
בהמשך לתגובתו של עודד (והוא צודק), הבית בצילום שעליו השלט הוא הבניין שבו הזוג דוד אבן פינה ואשתו סופיה התגוררו. אני ביקרתם אותם בהיותי חייל. הם גרו בקומה הראשונה מייד כשעולים במדרגות. ואילו בית הספר היה בבניין סמוך לו, ימינה, בקומת הקרקע שלמטה. היינו יורדים במדרגות עד לחצר שלמטה ושם למדנו. זו הייתה כיתת לימוד עוד מימי המנדט.