המוסר המשולש של ישראל
למה ישראל תמיד חושבת שמגיע לה עודף? ינשוף פוליטי-מדיני על השערוריה האחרונה בין ישראל לאוקראינה ועל המוסר המשולש של המדינה היהודית.
פעם, בראשית ימי האינטרנט הישראלי, כשבגרוש היה חור ומעט אנשים ידעו אפילו מה זה "בלוג", פעל כאן אתר איכותי שנודע כ"ז'ורנאל של אלכסנדר מאן". בעל האתר היה, למעשה, אחד מבלוגרי העומק הראשונים שפעלו בארץ הקודש. הוא נהג לפרסם מאמרים, כתבות, הגיגים ודברי ספרות, ואף הקפיד על נימוס ועמקות בתגובות, בעודו דואג להתייחס לכל אחד מהמגיבים באופן אישי ובכבוד רב. אני מעלה את זכרו של האתר הנשכח הזה בזכותו של ביטוי גאוני שהפך להיות אקטואלי במפתיע היום. באחד ממאמריו, טען מאן שהבעיה העיקרית של מדיניות החוץ הישראלי אינה צביעות, או בכינויה השגור, "מוסר כפול". כל מדינות העולם צבועות, מבחינה זו שהן דוגלות רשמית בערכים מסויימים, אך בפועל פועלות ממניעים ארציים מאד הנוגדים אותם. למצער, בכל פעם שישנה התנגשות בין אידיאלים לבין צרכים פרגמטיים, האחרונים נוטים לנצח את הראשונים. אנחנו, הישראלים, איננו שונים מכל הגויים מבחינה זו: גם לנו יש מוסר כפול. למשל (וכאן אני ממשיך עם דוגמאות הבהרה משלי), ישראל דיברה גבוהה גבוהה על חופש ודמוקרטיה בעודה מוכרת נשק למשטרים אפלים וזוועתיים, אבל גם ארצות הברית, צרפת ובריטניה עשו זאת. לא טוב, אולי, אבל אין סיבה אמיתית שישראל תנסה להיות שונה או מוסרית יותר ממדינות אחרות.
הבעיה האמיתית של ישראל, טען מאן, זה שהיא המשיכה צעד אחד מעבר לשגרת המוסר הכפול של שאר העולם, תופעה שהוא קורא לה "מוסר משולש". לא זאת בלבד שדבריה ומעשיה לא תואמים, אלא היא מעמידה את עצמה בתפקיד של משגיח כשרות, שומר מוסר ומוכיח בשער עבור כל באי הגלובוס. למשל, עד לא מזמן לפחות, ממשלת ישראל לא רק שיחררה נאומים נגד גזענות בעוד גזענים מושבעים מכהנים בממשלותיה השונות, אלא גם השמיעה צפירות עולות ויורדות בכל פעם שאיש ימין אירופי נכנס לאיזושהי קואליציה ביבשת, למרות שאותם אנשי ימין – לרבות ירג היידר, מארין לה-פן ואחרים, לא מעזים לומר על זרים ועל מיעוטים אפילו עשירית ממה שאומרים עליהם אנשי ימין קיצוני בישראל (ע"ע שר הבט"פ הבא שלכם). צורמות במיוחד, בהקשר זה, הן הקינות על כל חוק פולני שעוסק ברכוש יהודי, כאשר זה מתגמד לעומת חוק נכסי נפקדים הישראלי.
מופע נוסף של אותו "מוסר משולש", הוא כאשר ישראל מצפה שינהגו בה בהתאם למוסר, לערכים, ללקחי השואה, ותוך התחשבות בתלאות העם היהודי בכל ההיסטוריה, או סתם בידידות אוטומטית שאינה תלויה בדבר, בעוד היא עצמה נוהגת במוצהר רק לפי אינטרסים, ואינה מחוייבת אפילו לגמול לבעלות בריתה. ישראל, למשל, רואה לעצמה זכות שמיימית לחדש את מלאי טילי כיפת ברזל על חשבון ארה"ב אחרי כל מבצע בעזה, ודורשת מארצות הברית להטיל וטו על כל צל גינוי של ישראל באו"ם, אך באותו הזמן לא מרגישה מחוייבת להצטרף לארה"ב במאבקיה העולמיים, כמו למשל המאבק נגד פוטין "כי יש לנו אינטרסים מול רוסיה". כנ"ל בכל הנוגע לאוקראינה. האוקראינים ביקשו מישראל נשק, בעיקר הגנתי, שנחוץ להם לעצם קיומם, וקיבלו כתף קרה "כי אנחנו צריכים לדאוג לאינטרסים שלנו." גם פליטים אוקראינים קלטנו בקמצנות ובמשורה, שמה זה יפגע איכשהו ברוב היהודי.
אז נשק אי אפשר לתת כי אנחנו מפציצים בסוריה, ופליטים אי אפשר לקלוט כמו שצריך כי מדינה יהודית. כל זה מילא – אפשר להתווכח על מאזן האינטרסים של ישראל, עד כמה חשוב לה להצטרף למאבק שמנהל העולם המערבי כעת, ועד כמה יש מקום לשיקולי מוסר. אישית, אני מבין לחלוטין את אלו שאומרים שאין מקום לשיקולים כאלו, אם כי אינני מסכים איתם. מה שאני לא יכול להבין בשום פנים ואופן, היא כיצד ישראל אזרה בליבה את החוצפה להיעלב ולהתעצבן בכל פעם שאוקראינה מצביעה נגדה באו"ם, גם אם אין להצבעות הללו שום משמעות, וגם אם בהזדמנויות אחרות אימצה קייב עמדות פרו ישראליות מובהקות. סרבתם לתת נשק לאוקראינה וקימצתם בקליטת פליטים אוקראינים, אז למה אתם מצפים שאוקראינה תתמסר לישראל? מאיזו סיבה בדיוק? אולי גם לקייב, הפלא ופלא, יש אינטרסים משלה? יתכן למשל שאוקראינה שנמצאת תחת כיבוש חלקי לא תמהר להכיר במצב דומה של כיבוש, מחשש שהכרה כזאת עלולה לשבש הליכים עתידיים בהאג נגד רוסיה? הצרה של הישראלים, שוב, היא העיוורון וחוסר העניין לכל דבר שלא נוגע ישירות אליהם, המלווים במוסר משולש.
שימו לב שלא הבעתי בהכרח דעה בשאלה, האם החישוב האוקראיני נכון, והאם ההצבעות באו"ם נגד ישראל משרתות את האינטרס האוקראיני או שלא. אני בהחלט מבין למה יהודים אוקראינים רבים זועמים עכשיו – כי מבחינתם זו החלטה מבישה של המדינה שלהם. אני יכול להבין, בדוחק, גם מדוע ישראלים שהתנדבו באוקראינה כועסים על הצעדים האחרונים של קייב. מה שאני לא יכול להבין, זה את נציגי הממשלה ואת אותם ישראלים שהתנגדו לכל סוג של סיוע לאוקראינה בשנה האחרונה, ומאיפה נובע בדיוק העלבון שלהם. כמו ישראל הרשמית, אנשים מסוגם תמיד מאמינים שמגיע להם עודף, ומבקשים עבור מדינתם פרוסה הרבה יותר גדולה מהעוגה מאשר ראוי.
לסיכום אציין, שתמיד חשדתי באותם אידיאליסטים שדורשים שישראל תהיה "חברת מופת", וראיתי בקריאות הללו מופת לניתוק מוחלט מהמציאות. אבל אם אנחנו רוצים באמת להשתפר, כדאי שננטוש לפחות את המוסר המשולש ונחזור להיות מדינה נורמלית בעלת מוסר כפול.
פורסמה ב-נובמבר 13, 2022, ב-ינשוף פוליטי-מדיני ותויגה ב-אוקראינה, המלחמה באוקראינה, ישראל, מוסר כפול, מוסר משולש, פוליטיקה בינלאומית. סמן בסימניה את קישור ישיר. 19 תגובות.
ייתכן באמת שהמניע של אוקראינה לתמוך בהחלטה הוא שמצבה הנוכחי מביא אותה לסלידה מכיבוש או כעס על ישראל (הגם שלפי השמועות ישראל כן עוזרת במידת מה בתחום המודיעיני). זו ההצבעה הכי רדיקלית של אוקראינה באו״ם שאני מכיר. על פי רוב היא מצביעה כמו המיינסטרים האירופאי, שהפעם נמנע. העובדה שהצביעה שמאלה ממנו היא יוצאת דופן.
נדמה לי שיש לי תשובה מוחצת לצידוק המוסר הישראלי עד קץ כל הדורות…….Haven’t the Jewish people suffered enough?
אפשר להרחיב את הפרספקטיבה על יחסי אוקראינים-יהודים. מאה 17 וחמלניצקי למשל, מלחמת האזרחים ופטליורה כעוד דוגמא, עשרות אלפי "דמאניוקים" שהיו מיני וכמנים של הס.ס. וכו'. את טרבלינקה תחזקו 40 גרמנים ו-120 אוקראינים.
או להזכר במשהו קרוב יותר, אוקראינה הייתה יחד עם מצריים וניו זילנד מהמתנדבות להגיש את הצעת ההחלטה האנטי ישראלית למועצת הביטחון בשלהי ימי אובמה ולבקשתו. אין צורך בהלקאה עצמית כרפלקס יהודי אוטומטי. יש לנו צרות מסובכות משלנו בשכונה הפרועה שלנו שאירופה לא בדיוק עוזרת לנו בהן ולא תעזור. שאירופה תסייע במלחמה באוקראינה.
לא מסכים איתך וגם לא עם הבכיינות ההיסטורית הזאת, אבל ניחא. למה שנצפה מאוקראינה להצביע עבורינו באו״ם ונעלב כשהיא לא עושה את זה?
לא מצפה מהם לכלום. זה הם שמבקשים משהו מאיתנו ולא להיפך. בדרך כלל זה שמבקש משהו אמור לרצות את זה שממנו הוא מבקש.
אגב, מאחל להם ניצחון.
הם ביקשו, וסורבו. למה להם לרצות אותנו אחרי הסירוב הזה? Danny Orbach, PhD Associate professor in general history and East Asian studies, the Hebrew University of Jerusalem 972-527244538 dannyorbach@gmail.com
אתה בעצם קריקטורה של מה שדני כתב. ישראלי חסר מודעות עצמית בקטע מביך והזוי.
לצערי הרב, אני מסכים איתך.
רק מציין שגם הצורה שבה אנחנו "משרתים" את האינטרסים שלנו על חשבון המוסר בסופו של דבר גם פוגעת בנו.
לדוגמא, היינו צריכים לסייע לאוקראינה בדיוק בגלל הסיבה שניצחון רוסי באוקראינה יסב לנו נזק אסטרטגי עצום בסוריה. אבל הממשלה היוצאת שלנו מורכבת מאדיוטים (רציתי להשתמש במספר ביטויים גסים יותר, אבל כאורח בבלוג ומתוך כבוד לדני ויתרתי) ואני בספק אם זאת הנכנסת תהיה טובה יותר.
הגדרת את הסוגיה נהדר וכעת נותר רק למצוא את הסוציולוג המוכשר שיסביר את מקורותיה של התופעה המוזרה הזאת.
אגב, התכוונת לכתוב כנראה 'למרבה הצער' אבל כתבת 'למצער' שמשמעותו 'לפחות'.
דווקא התכוונתי למשמעות של "לפחות". אבדוק שוב את הטקסט תודה! Danny Orbach, PhD Associate professor in general history and East Asian studies, the Hebrew University of Jerusalem 972-527244538 dannyorbach@gmail.com
הבלוג ההוא לגמרי נמחק? אין אף שריד שלו?
אולי ב wayback machine
קראתי לפני כמה שעות מאמר מצויין בנושא הנ"ל:
https://www.makorrishon.co.il/judaism/541173/
ממליץ לקרוא בחום. לא נותן תשובות אבל מעלה הרבה תהיות ושאלות טובות.
תודה!
מאמר מצויין.
לא בטוח שהבנתי היכן הגבול בין מוסר כפול למשולש. הדוגמאות שהבאת הן דוגמאות למובר כפול, לא?
מוסר כפול זו סתם התנהגות צבועה. מוסר משולש זו התנהגות צבועה + להטיף לכל העולם בענייני מוסר.
עכשיו כשאני חושב על זה, תיארת חלק ניכר מהעולם המערבי למעשה.
ישראל היא הבית הלאומי של העם היהודי והיא המדינה היחידה בעולם שבאמת מקום מפלט ליהודים ודואגת לביטחון היהודים בכל מקום בעולם.
ישראל היא אור לגוים והיא לא צריכה להתנצל אם ההחלטות שלה לא נשמעות מוסריות מספיק לאחרים…
כן זה לא פשוט לחיות השכונה רעה עם שכנים שהדבר היחיד שמעסיק אותם זה להרוס אחרים
צריך להשרד וליבנות הלאה
אף אחד לא ידאגו לישראל אם היא לא תדאג לעצמה..
אין מקום לסנטימנטים המצב כזה