ההיסטוריה בטיפת מים: למה מעניין לחקור מלחמות?
למה מעניין להיות היסטוריון צבאי? בנאום מלא השראה בכנס השנתי של חוקרי המלחמה, טען ההיסטוריון הימי קרייג סימונדס שהמלחמות והקרבות אינם אבני הדרך של ההיסטוריה, כפי שטען וינסטון צ'רצ'יל, אלא סימני הפיסוק שלה. הכל משתקף במלחמה – והיא משקפת כל דבר אחר, אבל בעיקר את ההפרעות, הקטיעות, ההאצות, שינויי הכיוון והזרימות של תהליכים אחרים, מקבילים ומנוגדים. קרבות הם צמתים שבהם תהליכים ורעיונות שמתבשלים במשך שנים רבות הופכים לחשובים מספיק בכדי שאנשים יקיזו דם עבורם. ינשוף צבאי-אסטרטגי על היסטוריה צבאית חדשה וישנה, ולמה כל זה משנה וחשוב.
קוראיו המושבעים של הבלוג הזה בוודאי שמו לב שלאחרונה הוא יצא לחופשה ארוכה. הסיבה העיקרית לכך היא שאני עצמי יצאתי לחופשה, במקרה הזה, שבתון בקיימברידג' שבאנגליה הירוקה והיפה. כן, אחרי שש שנים אינטנסיביות באוניברסיטה העברית עם החברים והסטודנטים האהובים שלי, יצאתי לחודשים של מילוי מצברים, מסעות בעולם ובעיקר מחקר, קריאה ומחשבה על רעיונות חדשים. אני לא כותב מזה זמן לא כי אין לי על מה, אלא להיפך – כי יותר מדי רעיונות מתרוצצים לי בראש וקשה לי לבחור מה מהם להעלות על הכתב. חוץ מזה, אני כותב גם ספר חדש שאמור לשנות חלק גדול ממה שאנחנו יודעים על "אכזריות הצבא היפני" כביכול, ותמיד יש לי רגשות אשם שכתיבה בבלוג מגיעה על חשבון כתב היד התופח לאט מדי. ולבסוף, המשבר החוקתי בארץ הכניס אותי לסחרחרת רגשית. מצד אחד לא רציתי לכתוב עליו כאן בבלוג, ומצד שני – לא היה לי חשק לכתוב על שום דבר אחר.
היום דברים השתנו, אולי באופן חד פעמי בתקופה הקרובה, אולי באופן קבוע. בימים האלה אני נוסע בין כנסים ומעביר הרצאות במקומות שונים ברחבי ארצות הברית. עכשיו, בסוף מרץ, אני שוהה בסאן דייגו היפיפייה, וכותב אליכם מכאן, בבר המשקיף על השקיעה במפרץ התכול. במלון עומד להסתיים אחד הכנסים הטובים שהייתי בהם בעת האחרונה, הכנס השנתי של האגודה האמריקאית להיסטוריה צבאית. היום, במוצאי שבת, שמענו הרצאת קינוט של אחד מההיסטוריונים הצבאיים המכובדים ביותר בארצות הברית, פרופ' קרייג סימונדס, מחבר ספרים ידועים תהילה על קרב מידווי ועל מלחמת האזרחים האמריקאית. אתוודה, שבדרך כלל הרצאות קינוט לא מרשימות אותי. לפעמים, הן כלליות כל כך עד כדי להיות חסרות משמעות ("השבריריות של אסיה המודרנית", "מעגלי זיכרון במבט לאחור"), הרצאות מעניינות אבל ספציפיות ("חלוקת הודו בראי הקולנוע הפקיסטני") או הזדמנות לכל מיני סלבריטי דוהים לעלות מחדש לבמה הציבורית (גנרל ג'יי גארנר, "למה לא טעינו בכלום בעיראק"). ההרצאה של היום היתה חריגה: סימונדס לא היה רק כריזמטי להפליא, אלא גם עמוק, מבריק, מחדש ולפרקים אפילו מרגש ונוגע ללב. הוא לא דיבר על נושא ספציפי אלא טווה רשת מרתקת על התחום שלנו בכללותו. הוא מיפה את תחום ההיסטוריה היום – והסביר למה היסטוריה צבאית אמורה לעמוד במרכזו, ולא בשוליים שלו, מה המשמעות האמיתית שלה, ולמה החלוקה בין היסטוריה צבאית ישנה ("מבצעית", "קשה") לבין היסטוריה צבאית חדשה ("חברתית", "רכה") משמעותית פחות מאשר נהוג לחשוב.
בביוגרפיה המפורסמת שלו על הדוכס ממרלבורו, וינסטון צ'רצ'יל כתב פעם שקרבות הם אבני הדרך של ההיסטוריה האנושית. סימונדס חולק עליו. החוויה האנושית עמוקה ומורכבת, ואי אפשר לצמצם אותה להתנגשויות אלימות. בימינו, התחום נע לעיסוקים כמו מעמד, מגדר, גזע, חיי האדם הפשוט, והיסטוריה צבאית כמו זו שכתב צ'רצ'יל נחשבת לנבירה מיושנת בחייהם של "גברים לבנים עשירים ומתים", כפי שהיה מי שאמר בזלזול. בשנות השישים, גם ההיסטוריה הצבאית הגיבה לרוחות הזמן, וחוקרים צעירים פיתחו את ה"ההיסטוריה הצבאית החדשה" שעוסקת בקשר בין צבא וחברה, ולאחר מכן גם כלכלה, סביבה, מגדר, גזע ותופעות אחרות. סימונדס הדגיש שהחלוקה בין מחקר צבאי חדש וישן אינה ברורה. הרי היסטוריה של מלחמה ושל עימות, כשהיא נכתבת טוב, תמיד היתה כוללנית. איך אפשר להבין שדות קרב בלי לחקור את הסביבה הגיאוגרפית? מלחמת העולם השנייה לא תהיה מובנת ללא שאלות של גזע ומגדר בצבא ארצות הברית ובחברה האמריקאית בכלל. טכנולוגיות המלחמה החדשות, למשל, הובילו את אנדרו ג'קסון היגינס, מהיזמים הימיים החשובים של הצי האמריקאי במלחמה, לשקול לשבור סגרגציה מסורתית ולהעסיק שחורים במפעלים שלו, אך בשל התנגדות הפועלים בחר להעסיק נשים לבנות במקומם. מדוע פועלים גברים לבנים העדיפו לעבוד לצד נשים לבנות, דבר שנחשב אף הוא טאבו באותו הזמן, ולא לצד גברים שחורים? התשובה הולכת הרחק מהמלחמה להתפתחויות ארוכות טווח של גזע ומגדר בחברה האמריקאית. דוגמא נוספת: קשה להבין את יפן במלחמת העולם השנייה בלי לדון ביריבות של הצבא והצי, אבל זו לוקחת אותנו לפוליטיקה פיאודלית שמרחיקה למאה התשע עשרה, אם לא למאה השש עשרה, ולמבנים היסודיים ביותר של הפוליטיקה היפנית כפי שהתפתחה מאז הרסטורציה של מייג'י (1868), כמו גם לאינספור שאלות משפטיות, חוקתיות, מוסדיות וחברתיות. למעשה, היסטוריה של מלחמה היא מדעי הרוח בזעיר אנפין: אין שום תחום – מגדר, חברה, סביבה, אוכל, כלכלה, טכנולוגיה, מדע, חינוך, משפט, מוסדות, פוליטיקה – שאינו מיוצג בה. היסטוריה של רגשות? אין שום פעילות אנושית אחרת, אולי מלבד אהבה, שמעוררת רגשות עזים כמו המלחמה. היסטוריה של אידיאולוגיה ורעיונות? הביוגרפיה שכתב סימונדס לגנרל הדרומי ג'וזף ג'ונסטון הראתה עד כמה שינו קודים של כבוד שהתפתחו בהדרגה תהליך קבלות החלטות רציונלי כביכול. היסטוריה פיננסית? אין מלחמה ללא מימון, והיא מבזבזת הכסף הגדולה ביותר, שגורמת לאחדים להתעשר ולרבים להתרושש. המלחמה היא כמו טיפת מים שאור נשבר לתוכה בכל גווני הספקטרום.
מעבר לכך, וכאן הגיע סימונדס לחלק המעניין ביותר בהרצאתו, היסטוריה צבאית היא גשר בין אירועים נקודתיים וצמתים היסטוריות לבין תהליכים ארוכי טווח. הפיצול בין הצפון לדרום בשאלת העבדות, למשל, הולך אחורה מאה שנה לפני מלחמת האזרחים האמריקאית, אם לא יותר, אבל רק במלחמת האזרחים האמריקאית הנושא הפך להיות מספיק חשוב כדי שאמריקאים ישפכו דם ויהרגו אחד את השני בגינו. וברגע שהוא הפך להיות מספיק חשוב, מלחמת האזרחים יצרה צומת ששינתה את ההיסטוריה ללא היכר. לכן, מסיק סימונדס, המלחמות והקרבות אינם אבני הדרך של ההיסטוריה, כפי שטען צ'רצ'יל, אלא סימני הפיסוק שלה. הם מציינים את שיאם של תהליכים (כאמור – מתי השינוי הופך להיות מספיק חשוב כדי שאנשים יילחמו בשבילו), וכן את נקודות ההאצה והמפנה שלהם, והאירועים הדרמטיים שבקונפליקט עשויים להוות צמתים היסטוריות שמחברות בין תהליכים ותיקים לתהליכים חדשים, מקבילים ומנוגדים. כפי שהפסיק והנקודה מכוונים את המשפט, יוצרים בו הפסקות וגורמים לו לזרום, אך לא קובעים בהכרח את טיבו ומשמעותו, כך הקרבות בתמונה הגדולה של ההיסטוריה.
ברגע שאנחנו מבינים שהמלחמות הן סימני הפיסוק של ההיסטוריה, תובנה זו יכולה להנחות אותנו בחקר ההיסטוריה הצבאית. נוכל להיות "היסטוריונים צבאיים חדשים", שמתעניינים למשל בקשר בין צבא וחברה, ומראים את ההקשר הרחב שבתוכו סימני הפיסוק הם בעלי משמעות. אך כדי להבין את השפעת המלחמה על ההיסטוריה, צריך גם "לינגוויסטים" שיעמיקו בסימני הפיסוק עצמם, ויסבירו כיצד אנשים נלחמים למען מה שחשוב עבורם. בהקשר זה, ההיסטוריה המבצעית הישנה חשובה לא פחות מההיסטוריה הצבאית החדשה. קריטי לחקור את חווית החייל הפשוט, אבל משמעותיים לא פחות הם הגנרלים והמנהיגים שתורמים רבות להצבת סימני הפיסוק, וגם הם עצמם משקפים בתוכם, כמו טיפות מים, שינויים היסטוריים רבים ומגוונים (למשל ההשפעה של התפתחות ה"כבוד הדרומי" על האסטרטגיה של ג'ונסטון, והיכולת להשתמש בחייו כדי להדגים את ההיסטוריה של הכבוד הזה ואת השפעתו על המציאות). הוריי, אמר סימונדס, להיסטוריונים הצבאיים החדשים, והוריי לישנים; לחוקרי המפות עם החיצים, ולמתעמקים ביומנים של חיילים מהכפרים; לביוגרפים של וינסטון צ'רצ'יל ושארל דה גול, ולתלמידי האדם הפשוט שחוקרים את השפעת השינויים הדמוגרפיים והחברתיים על הצבא ועל המלחמה, למתעניינים בטכנולוגיה הימית במלחמת העולם הראשונה, ולאלו שחוקרים את המגדר בצבא האמריקאי. כולם שותפים באותו הפרוייקט. כולם מסייעים לנו להבין את ספקטרום האור בטיפת המים, ולפענח את סימני הפיסוק של ההיסטוריה. "כשלעצמי", הוא סיים, "אני גאה להיות היסטוריון צבאי."
האמת? התרגשתי. מכאן אני ממשיך מחר בבוקר ליפן, להמשיך ולקרוא מסמכים נדירים על הצבא של ארץ השמש העולה.
פורסמה ב-מרץ 26, 2023, ב-ינשוף צבאי-אסטרטגי ותויגה ב-היסטוריה, היסטוריה צבאית. סמן בסימניה את קישור ישיר. 16 תגובות.
שמח שחזרת.
בתור אחד שנשאר מאחור (בארץ), כל הדיון ברפורמה יצא לי מכל החורים ושמחתי שהפוסט שלך לא (!!) עסק בזה.
כמובן שתוכל לכתוב על הנושא כי זה הבלוג שלך, אבל אחרי שהאבק ישקע (אולי עוד כמה חודשים) אני דווקא אשמח לקרוא את הפרספקטיבה שלך בנושא.
חוצמזה, מקווה שתהנה בשבתון ובסיורים שלך בכלל. הלוואי והיה לי זמן לשבת בכנסים מהסוג שאתה שוהה בהם. בהחלט נשמע מרתק. אני אנסה לחפש את ההרצאה שלו באינטרנט. אם תוכל אתה לספק לינק, אודה לך מקרב לב.
אין ספק, כי היסטוריה צבאית (החדשה והישנה כאחד) הינה בעלת חשיבות, אולם – מבחינתי כמובן – ישנן כמה נקודות סיכון הטמונות בהשמת דגש עליה.
– השתלשלות האירועים בהיסטוריה תלויה יותר בגורמים חברתיים וכלכליים מאשר בקרבות. תוצאות של רוב המלחמות נקבעו במהלך שנים של התפתחות כלכלית ופעילות דיפלומטית שקדמו לעימות המזויין. ודווקא מלחמת האזרחים בארה"ב היא דוגמה טובה לכך.
– צעדים של גנרלים הם בדרך כלל ישרים ומובנים. החוקר שמתמקד בנושאי צבא מפתח נטייה לראות את אותו ההיגיון המופשט יחסית גם בצעדים של פוליטיקאית ודיפלומטים.
– ולבסוף, ההיסטוריה המבצעית הישנה הופכת עם חלוף השנים למחקר בנושא של "שר הטבעות". אף היסטוריון מודרני לא לחם על גבו של סוס עם חרב שלופה ביד ולא יוכל אפילו לדמיין מה מסתתר מאחורי שורות טקסט שמתארות קרב היסטורי כלשהוא.
לכן מספיק לנו לדעת שגנרל מיד ניצח בקרב גטיסברג ושגנרל לי הפסיד בו. מדוע זה קרה – לא נבין כבר לעולם. וגם אם נבין – לא ברור איך הידע על מלחמת פילים יעזור לנו במלחמת טילים.
אני לא מסכים לכל הנקודות שלך, פחות או יותר. לראשונה אני מסכים באופן חלקי מאד. לא – התפתחויות לא מתחוללות רק או בעיקר בשל גורמים כלכליים וחברתיים ארוכי טווח. אלו יוצרים את מסגרת האירועים, את התנאים, את הסיכויים השונים שכך יקרה ולא אחרת, אבל לדעתי המחקר הפרטני של ההיסטוריה מראה שהתפתחויות הרבה פעמים נגמרות ממקרה עיוור או החלטות אנוש של אנשים כאלה ואחרים בצמתי מפתח, והצמתים הללו הם הרבה פעמים מלחמות. הנקודה השנייה נכונה לקרבות ספציפיים, אולי, אבל לא למערכות ארוכות וחשובות – שהתוצאות שלהן הרבה פעמים שינוי את הכיוון של האירועים. מה היה קורה, למשל, אם הממשלה של המהפכה הצרפתית היתה מפסידה כבר ב-1789 לאוסטרים ולפרוסים והניסוי המהפכני היה נכשל עוד בתחילתו? האם ההיסטוריה לא היתה משתנה במקרה שהיטלר היה מנצח במלחמת העולם השנייה (וב-1940 זה היה מאד קרוב לכך) או לחילופין המשטר הנאצי היה מפסיד ונמחק באותה שנה (גם היה קרוב מאד)?
צעדים של גנרלים הם לא תמיד ישרים ומובנים, לא בדרך כלל לפחות, ובוודאי שלא יותר מצעדים של פוליטיקאים ובני אדם אחרים. הניסיון לראות פוליטיקאים כמפעילי בובות מתוחכמים שמתכננים תוכניות מסובכות לטווח ארוך הוא לרוב פנטזיה של כותבים מאוחרים. פוליטיקאים, כמו נושאי תפקיד אחרים, בדרך כלל חיים מיום ליום.
לא הבנתי את ההקשר של השימוש ב"שר הטבעות" כאן, אבל אנחנו מדברים על היסטוריה ולא על ספרות. חקר קרבות עתיקים קשה ומאתגר בדיוק כמו חקר היסטוריה עתיקה באופן כללי, אבל עם הזמן אנחנו מפתחים מתודולוגיה מתאימה בכדי לעשות את זה, לפענח דברים חדשים מראיות ארכאולוגיות, ולקרוא את הראיות הטקסטואליות שיש לנו בדרכים יותר מתוחכמות וביקורתיות. באשר להשלכות של מלחמת פילים על מלחמת טילים – חלק מהדילמות שמצביאים מתמודדים איתן רלוונטיות גם שם ושם.
ארחיב על תפקידו של הגורם הצבאי בהיסטוריה תוך התייחסות לצרפת.
צרפת החליפה את ספרד בתור המעצמה המובילה של אירופה במאה ה-17 בזכות שלושה גורמים. ראשית הכול, האוכלוסייה הגדולה ביותר באירופה. אחר כך, הקמת מערכת ביורוקראטית רחבת היקף (בין הראשונות ביבשת) שאפשרה לגבות מיסים מאותה האוכלוסייה. ולבסוף, מעבר לאבסולוטיזם – זה אפשר לרכז את התקציב למטרות שהמלך היה קובע ללא התחשבות במעמדים אחרים (תשווה לאנגליה או לפולין – שם פרלמנט החליט, כמה כסף לתת לצבא). מאז לא היה משנה כמה טעויות עשו גנרלים של מלך צרפת בשדה הקרב – הכלכלה תמיד הצילה את המצב.
במהלך המאה ה-18 אימצו רוב מדינות אירופה את השיטה האבסולוטיסטית והקימו מערכות ביורוקראטיות מודרניות. אולם אף אחת מהן לא הצליחה להגיע לאותה כמות של תנינים.
צרפת נפלה (למרות גאונותו של נפוליאון) כאשר שתי מדינות השכילו לעשות זאת בסוף.
– קודם כל, רוסיה, שעברה את הסף של 40 מיליון תושבים בזכות גידול טבעי של
אוכלוסייה והודות לסיפוחים מוצלחים בפריפריה של אירופה.
– אחר כך, בריטניה, שהגיעה כמעט ל-60 מיליון נתינים (40 מיליון מהם ישבו בהודו). במקרה הבריטי, כמובן, גם מהפכה תעשייתית שיחקה תפקיד חשוב.
אני מזהה כאן סוג של חשיבה מעגלית. אתה מניח מראש שהמסגרת המספרית (דמוגרפית, כלכלית וכו׳) קובעת מראש את האירועים, ואז מביא נתונים וטוען שהם מוכיחים שהאירועים נקבעו מראש בדרך ששיערת. הבעיה היא שאירועים מסויימים, כולל חשובים מאד, עשויים להיות מוכרעים במהירות, לפני שעובר זמן מספיק רב כדי שיתרון דמוגרפי, למשל, יכריע. אם הצבא הגרמני היה קורס ב-1940 בצרפת (וזה היה על חוט השערה), לא היה מי שיגן על גרמניה, והמשטר הנאצי בסבירות גדולה היה קורס (יריביו של היטלר בצמרת הצבא, שהיו עדיין חזקים ונהנו מתמיכת הרמטכ״ל, היו וודאי מנצלים את ההזדמנות). לצרפת המהפכנית היו נתונים חזקים, אבל בגלל הכאוס המהפכני היה קשה לה להביא אותם לידי מימוש צבאי. אילולא האוסטרים והפרוסים היו נרתעים אחרי קרב וואלמי, דבר לא היה מונע מהם לחסל את המהפכה. מספרים ותהליכים ארוכי טווח מספקים רק את המסגרת, שמאפשרת טווח משמעותי מאד של אירועים ושל אפשרויות.
1. אני לא מניח כי מסגרת מספרית קובעת מראש את האירועים. אני טוען, שהיא מגדילה את ההסתברות שהם יתרחשו באופן מסוים. וכאשר יחס תל"ג הוא שתיים לאחת, סיכויי הניצחון יהיו עשר לאחת – בהינתן ששאר הגורמים (רמה תרבותית, רמת תיעוש) יישארו זהים.
2. יכולת להכריע מהר את הקרב לא משנה הרבה, הרי הצד השיני מודע לכך ויוכל לנקוט בצעדי זהירות. השחקן שעומדים לרשותו יותר משאבים – ינקוט בצעדים משמעותיים יותר. ניקח את המקרה הקיצוני: מלחמת העולם השלישית הייתה אמורה להיות מוכרעת תוך מספר שעות בלבד בשיגורי טילים ארוכי-טווח. אך הצד החזק מבחינה כלכלית וטכנולוגית (ארה"ב) בכל מקרה רכש לעצמו יתרון והכריע ללא לחימה.
3. לגבי קרב וואלמי אני סומך על ספרו של Jean-Christian Petitfils ההיסטוריון הצרפתי המוביל בין המתמחים במאה ה-18. הוא מספר איך המלך (שכבר ישב במעצר) היה מרגיע את המבקרים: אני מכיר את הלוגיסטיקה, הם (בעלי הברית) לא יצליחו להתקדם.
אדלג על כך שאוסטריה דווקא הרוויחה מהמהפכה הצרפתית. היא החלה בסיפוחים של רפובליקות (כ-50 ערי-מדינה) ונסיכויות של בישופים שהיו חברים באימפריה הרומית הקדושה. הכול על מנת לגרוף יותר שטח ונתינים ולצבור משקל כלכלי. זלצבורג – זה המקרה המפורסם ביותר. אף מלך צרפתי במאה ה-18 לא היה מתיר לאוסטרים לספח שטח ללא תמורה.
4. ואם הגנרלים של היטלר היו מפילים אותו בהעדר הצלחה בשדה הקרב –הדבר מעיד על חולשתה של מערכת השלטון בגרמניה. וזה כבר נושא מחקר של היסטוריה פוליטית ולא של היסטוריה מבצעית.
אחזור: הטענה שלי לא הייתה כי המסגרת המספרית קובעת את הכול. אני רק טוען כי היא אכן חשובה וכי (יתר על כן) מיוחסת חשיבות מוגזמת לגורם מבצעי על חשבונו של גורם דיפלומטי ופוליטי.
הכל בהתאם למצב הספציפי. אף אחד לא טוען שצריך ללמוד היסטוריה מבצעית לבדה,
אלא שהיא חשובה מאד כחלק מהתמונה הכללית. אמירה של המלך אינה מעלה לכאן ולכאן
במקרה הצרפתי, ובאשר למקרה הגרמני – אי אפשר לנתק את העניין הפוליטי מהחולשות
והיתרונות הצבאיים של הוורמאכט (ולהרחבה פנה למחקרים של גרהארד גרוס ואחרים).
לבסוף, באמת אינני יודע מה הבסיס האמפירי או התיאורטי ל הסתברויות שמנית כאן.
לדעתי אי אפשר לקבוע כלל כזה והמספרים נראים לי מופרכים לחלוטין. תל״ג ודומיו
אכן באים לידי ביטוי ככל שהמלחמה מתארכת, אבל הם אף פעם לא מכריעים דבר באופן
בלעדי ובמנותק מתמונת המצב הצבאית. כווית היתה הרבה יותר עשירה מעיראק. זה לא
עזר לה בהעדר צבא, והיא היתה נשארת מחוז עיראקי אילולא האמריקאים היו מגיעים
לעזור.
ובנוגע ל-2, אתה מניח שקברניטים ומדינות חושבים ומתכננים באופן רציונלי. זה לא
תמיד המצב.
בתאריך יום ג׳, 25 באפר׳ 2023 ב-13:51 מאת Danny Orbach <dannyorbach@gmail.com
ניקח את שנת 1989 – ערב מלחמת המפרץ.
תל"ג של כווית – 24 מיליארד דולר.
תל"ג של עראק – 64 מיליארד דולר.
יתרון של כמעט 3 ל-1.
כי עיראק הרבה יותר גדולה. אבל כמה מהתל"ג הזה פנוי לרכישות צבאיות, וכמה
מבוזבז על חוסר יעילות, מנגנון מנופח ושחיתות? אם כבר צריך להסתכל על הפריון
לנפש. בפועל, כווית מדינה עשירה מאד עם הרבה מאד כסף פנוי, ועיראק היתה פושטת
רגל ושקועה בחובות עתק.
Danny Orbach, PhD
Associate professor in general history and East Asian studies, the Hebrew
University of Jerusalem
972-527244538
dannyorbach@gmail.com
תל"ג זה לא "כמה אתה מרוויח". זה מדד להערכת כלל הפעילות במשק. איך להביא למחנה משותף סוגי פעילות שונים כמו, למשל, כתיבת מאמרים והחלפת צמיגים? הסטטיסטיקנים החליטו למדוד את הכול בכסף. תאורטית אפשר למדוד את פעילות המשק גם בכמות אנרגיה שהיא מצריכה – אבל במקרה כזה עובד ניקיון אחד יהיה שווה לעשרה פרופסורים. לכן בחרו למדוד בכסף.
כמו כל מדד אחר, תל"ג אינו מדד ללא רבב, אך הוא יעיל יחסית אם צריך להשוות את כוחן של מדינות בעלות רמה טכנולוגית וחברתית קרובה.
ברור, שאם שתי מדינות קיימות במציאות טכנולוגית שונה לחלוטין, יחס תל"ג לא מאפשר לחזות את תוצאת העימות ביניהן. תל"ג של מושבות ספרדיות בקובה (ששימשו כבסיס לצבאו של קורטס) היה קטן מספר מונים מהתוצר הלאומי הגולמי של אימפריה אצטקית.
לעומת זאת, עיראק וכווית היו חשופות לאותה מציאות חברתית וטכנולוגית. נכון, הכנסה לנפש בכווית הייתה גבוהה בערך פי-3 בהשוואה לעיראק, אך בעיראק היו בערך פי-8 יותר נפשות.
שוב: תל״ג אינו מדד יחיד. במובנים רבים הפריון לנפש חשוב יותר, והשאלה הקריטית
היא איך אפשר לתרגם את התל״ג לכוח צבאי, כלכלי ודיפלומטי בחלון הזמנים
הרלוונטי למלחמה. ב-1866, למשל, היה משבר כלכלי בלונדון שהעלה מחירים ביפן
לזמן קצר מאד. מבחינת היסטוריה כלכלית – לא כל כך משמעותי. מבחינת השוגון,
לעומת זאת, 1866 היתה השנה המכריעה במלחמה מול המורדים, והעלאת המחירים סייעה
למוטט את הצבא שלו (מסיבות מורכבות שאפשר לפרט). וכך, משבר כלכלי קצר וחולף
שהשפיע על יפן לזמן קצר בגלל סדרת החלטות שהתקבלו שם ובמקומות אחרים, כולל
טקטיקה, אסטרטגיה ומבנה צבא שהלכו את צבא השוגון לפגיע יותר, סייעו להכריע
מלחמה שקבעה את דמותה של יפן המודרנית. עם תוצאה שונה, לא בטוח שיפן לא היתה
הופכת לקולוניה של מישהו או מתפצלת לכמה מדינות. ואז כיצד היתה נראית
ההיסטוריה של מזרח אסיה?
אני מסכים לטענה שתל"ג אינו המדד האבסולוטי. אני מסכים כי יש חשיבות לטקטיקה ולהחלטות שנתקבלו במקום. אך הנקודה שלי היא: קיימת נטייה ליחס חשיבות יתר לטקטיקה על חשבן גורמי רקע חשובים, שתל"ג – הוא רק אחד מהם.
האירועים ביפן בשנות -60 של המאה ה-19 הושפעו במידה מסוימת גם על ידי המסגרת הבינלאומית. אני מדבר על העימות בין אנגליה לצרפת שהחל בתום מלחמת קרים והסתיים ב-1870. מוזר שהיסטוריונים מודרניים כבר שכחו ממנו, אך המאמרים של התקופה מדברים על כך מפורשות.
נפוליאון השלישי דגל במדיניות של פאן-לטיניות: הכוונה הייתה ליצור גוש של מדינות קתוליות דוברות שפות רומאניות (ספרד, בלגיה, צפון איטליה) יחסית חלשות במנהיגות של צרפת ולהשתמש בכוחן הכלכלי המאוחד כדי לקרוא תיגר על העוצמה הימית של אנגליה.
לכן בשנות ה-60 של המאה ה-19 אנו רואים, למשל, את הפלישה הצרפתית (והבלגית) למקסיקו, את הניסיון הספרדי לחזור לקולוניות בדום אמריקה. חלק מאותה מדיניות היה המאמץ ליצור רצף של קולוניות ומדינות חסות במזרח אסיה. תחשוב על הרצועה מדרום לצפון: פיליפינים (בשליטה ספרדים), וייטנאם (בשליטה צרפתית)… יפן מאוד מתבקשת כאן בתור החלק החסר של הפסיפס.
אז מה היה קורא לו המשלחת הצבאית הצרפתית בחצר של שוגון הייתה טיפה יותר יעילה?
אף אחד לא שכח מזה, וכל מי שכותב על התקופה מתייחס לעימות הזה. הבעיה של
השוגון לא היתה עם חוסר יעילות של המשלחת הצרפתית, אלא שהיה לו יותר קשה מבנית
לבצע רפורמות דרושות בגלל סתירות יסודיות בין שיטת הממשל שלו למציאות שהתפתחה
בתקופה. בעיקר: כל צעד שחיזק את כלכלת המדינה בכללה, היה עלול לחזק את ההאנים
העוינים לשלטון. הבקופו אף פעם לא הצליח להתגבר על הסתירה היסודית הזאת. אבל
יכול להיות שבהינתן מזל טוב יותר והחלטות טקטיות ופוליטיות יותר מוצלחות הוא
היה קונה עוד זמן ומוצא דרך.
הקושי המבני בביצוע רפורמות זאת אכן סביה אובייקטיבית לכישלון של השוגון. אך דווקא לזה התכוונתי. הטענה ההתחלתית שלי הייתה כי אין להמעיט במשמעותם של גורמי רקע לטובתם של אירועים טקטיים. אם הממשל אינו מסוגל לגייס משאבים – זה גורם חשוב. ואם במהלך קרב על כפר X קצין בשם Y שולף את חרבו ומסתער בהצלחה על כוחות האויב, באיזו מידה זה ישפיע על תוצאות המלחמה?
אני מסכים לכל הנאמר על צמתי מפתח, פרט לדבר אחד – נקודות מפנה של היסטוריה הן פועל יוצא של גורמים רבים, והגורם הצבאי על פי רוב לא יכול להיחשב למוביל בהקשר זה.
הדוגמאות שהבאת מתייחסות לאירועים בעלי סיכוי קלוש להתרחש – ודווקא בזכות המציאות החברתית והכלכלית שנוצרה בשטח. אתייחס לכל מקרה.
1. בשנת 1789 צרפת הייתה מעצמת העל של אירופה. האוכלוסייה שלה עמדה על 28 מיליון תושבים (כמו ברוסיה) אך בזכות האקלים ואיכות הקרקעות היא הייתה הרבה יותר עשירה – לא נשכח שחקלאות היא הבסיס של כלכלה בתקופה האגרארית. בנוסף, היקף המסחר הימי של צרפת היה שווה בערך למסחר הימי של אנגליה.
פחות מ-80 שנה לפני המהפכה – במהלך מלחמת הירושה הספרדית – צרפת הפגינה יכולת לעמוד ולא להפסיד (כמעט ללא בעלי הברית) מול קואליציה של שאר המעצמות המובילות. מאז אף אחד באירופה לא צבר אומץ לב כדי לתקוף את צרפת ביבשה. כתוצאה, כל מלחמות היבשה בהן צרפת הייתה מעורבת במאה ה-18 היא יזמה בעצמה והקרבות התרחשו רחוק מגבולותיה.
נכון, בשנות ה-90 של המאה ה-18 השכנות של צרפת החליטו כי המהפכה החלישה את מערכת השלטון שלה וכי יש להן סיכוי. אך השתלשלות האירועים הוכיחה שהשכנות טעו.
2. על סיכויו של היטלר לנצח מעידים נתוני תל"ג של המעצמות שהשתתפו במלחמת העולם השנייה. הנתונים מובאים בדולרים של 1990.
– ארה"ב עם קולוניות – 830 מיליארד.
– בריטניה עם קולוניות – 680 מיליארד.
– גרמניה (עם אוסטריה, צ'כיה וחלקי פולין) – בערך 450 מיליארד.
– ברית המועצות – בערך 400 מיליארד.
– צרפת עם קולוניות – 230 מיליארד.
– איטליה – 140 מיליארד.
בטווח ארוך מדובר במצב חסר תקווה לגרמניה.
3. לגבי נפילת גרמניה בשנת-1940… האוכלוסייה של הרייך באותה שנה (עם אוסטריה, צ'כיה וחלקי פולין) עמדה על 106 מיליון. אוכלוסייה של צרפת – על 40 מיליון. של בלגיה והולנד – על 8 מיליון אצל כל אחת. זה יתרון של כמעט שניים לאחד לטובתו של היטלר.
ולבריטניה היה לוקח עוד שנה להגדיל את צבא היבשה שלה. גם אם צרפתים היו חודרים אפילו 100 קילומטר לעומק השטח הגרמני, לרייך היו נשארים משאבים להתנגד.